2005-09-23 12:40:57• hírek • Szatmár.ro

A 215-ösről vitáztak

A partiumi fiatal önkormányzati tisztségviselők erősítenék a helyi autonómiát.

 

Csütörtökön egész napos munkamegbeszélésre ültek össze Szatmár, Bihar, Szilágy és Arad megye fiatal RMDSZ-es önkormányzati képviselői, hogy kikristályosítsák a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) álláspontját a helyi közigazgatási törvény módosítása kapcsán. A 215-ös törvényhez jelen pillanatban számos módosító javaslat-csomag érkezett, többek között a kormány, a bel- és közigazgatásügyi minisztérium, az RMDSZ és a Demokrata Párt nyújtott be indítványt. A MIÉRT a Romániai Magyar Jogászok Egyesületével közösen szervezte meg a szakmai tanácskozást, melynek eredményeként közel harminc módosító javaslat fogalmazódott meg. Örvendetes, hogy az indítványok nagy része helyi szintről érkezett, valamint az a tény, hogy a fiatal önkormányzatisok saját tapasztalataik alapján vázolták fel azokat a területeket, melyeken a jelenlegi szabályozás pontosítása és javítása szükségszerű. Többek között kiderült: tisztázni kell az alpolgármesterek jogállását, hisz több helyen a fiatalok alpolgármesteri megbízatást kaptak. A mintegy harminc résztvevő politikus, szakértő javaslatot fogalmazott meg a következő témakörökben: decentralizáció, a kistérségek helyzete, a civil társadalommal való kapcsolattartás, a fiatalok helyzete a helyi döntéshoztalban.

A MIÉRT-esek javaslatai a helyi autonómia kiteljesítését, az önkormányzatok szervezete és működése, illetve a közpénzügyek átláthatóbbá tételét szorgalmazzák. Konkrét szövegszerű indítvány készült arról, hogy a rendes tanácsüléseket legalább öt, a rendkívülieket három munkanappal a gyűlés előtt hívják össze, valamint arról, hogy a polgármesterek évente kötelező módon terjesszék a tanács elé az önkormányzati apparátus és az alárendelt intézmények organigrammájának, személyi létszámának és illetményrendszerének tervezetét, jóváhagyás végett. A partiumi fiatal választottak kötelezővé tennék, hogy a polgármester osszon le kötelező módon feladatokat az alpolgármesterének, ezen felül felruháznák az alpolgármestereket a határozat-tervezetek kezdeményezésének jogával.

A szakmai megbeszélésen jelen volt többek között Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács alelnöke, Veres Emőd, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke, Végh Sándor Szilágy megyei és Horváth Levente Arad megyei alprefektus, ugyanakkor számos fiatal helyi és megyei tanácsos.

Szatmár megyét a munkaülésen Kovács Máté megyei tanácsos és Kereskényi Gábor városi tanácsos képviselte. 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: